Dog parkour

Att mäta hundars intelligensnivå är svårt. Jämför man med oss människor tänker man kanske att hunden inte är speciellt smart. Den kan inte läsa, den kan inte räkna, den kan inte bygga hus och den kan inte uppfinna hjulet. Men man får tänka ett steg längre, och inse att hundarnas hjärnor är uppbyggda på ett helt annat sätt. En hund kan inte läsa eller räkna, men den kan till exempel lära sig att en skylt med ett visst ord betyder att den ska utföra en visst beteende. Den kan känna igen saker på former och dofter, och på hundens bästa kunskapsområden har vi inte ens chans.

Hundar kan till exempel berätta om en människa har cancer i njurarna bara genom att lukta på ett urinprov. Vilken människa kan det? Det krävs givetvis väldigt mycket träning, och hunden vet inte om att den markerar en hemsk sjukdom. Den utför bara ett beteende som vi har lärt den, ett beteende som den tjänar på. Hundar kan lära sig att hjälpa människor med funktionsnedsättningar. Den kan vara en människas ögon, öron eller händer, och den kan varna för anfall av sjukdomar som epilepsi och diabetes. Den kan leta efter nödställda och den kan hitta minor i marken.

Det verkar som att hundar kan göra nästan vad som helst bara vi lär dem vad de ska utföra. Och det gäller även roliga saker som underhållning. Här är ett klipp på en fantastisk hund som lärt sig utföra avancerade och utmanande hopp och rörelser. Det är Dog Parkour!

Comments are Disabled