Har du koll på allt inför resan?

Just nu håller nog många på att planera för sommarsemestern. Att resa bort står högt på önskelistan för flera av oss, och ofta är det de längre resorna till ett främmande land som lockar. En del vill ägna semestern åt att ligga på stranden och njuta, andra vill shoppa och uppleva stadspulsen och vissa vill gå på äventyr och utforska olika mer eller mindre ogästvänliga platser. Oavsett vad man har för syfte med sin resa är det dock viktigt att man tänker på de delar som kanske inte är så roliga, som till exempel hur man gör om man skulle råka ut för en olycka.

Om man till exempel behöver ringa ambulans, polis eller räddningstjänst kan det vara bra att veta att alla länder inom EU har nödnumret 112, och ska man resa utanför EU bör man ta reda på vilket nummer man ska ringa ifall det uppstår en nödsituation. Det är bra att lägga in viktiga nummer i sin mobiltelefon, och där bör även ens egna viktiga nummer finnas. Om man till exempel råkar ut för en olycka utomlands när man är ensam kan det vara svårt sjukvårdspersonalen att veta vilka de ska kontakta. Att ha sina anhöriga under kontaktnamnet ICE, som står för “In Case of Emergency”, är ett enkelt sätt att visa vilka som kan kontaktas när det har hänt något. Man bör förstås även tänka på att telefonnumret ska börja med +46 och att den första nollan i numret ska uteslutas för att numret ska gå att ringa från utlandet.

Andra saker att tänka på är till exempel att man i god tid tar reda på om det behövs några vaccinationer. Vissa vaccinationer måste tas flera gånger och ibland behöver det gå ett antal veckor emellan. Man bör också ta reda på vilket försäkringsskydd man har. Det gäller till exempel reseförsäkring, olycksfall- och sjukförsäkring, hemförsäkring och även saker som försäkring på hyrbil om man väljer att använda sig av en sådan i utlandet. Det är bra att ha med sig ett litet reseapotek med receptfria läkemedel och även förband, plåster och annat. Exempel på mediciner som kan vara bra att ha är värktabletter och medicin mot orolig mage.

Comments are Disabled