Knäck – det blir inte godare än så

Något som verkligen hör julen till är knäck. Denna härligt goda julgodisen som smälter i munnen och vars smak ger en julkänsla bara av att tänka på den. Jag hittade ett recept på en annan sida som jag tänkte dela med er läsare också. Och är du rädd för att det ska vara svårt att laga knäck? Ingen fara, så länge du följer receptet och är varsam så är det ingen konst alls!

Knäck med mandel och nötter ca. 100 st

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl sötmandel eller 1 dl hasselnötkärnor

Du behöver:
100 st knäckformar
En digital termometer om du har det.

Gör så här:
1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Den tjockbottnade kastrullen är viktig för att inte bränna vid. Om du har en kastrull med stor bottendiameter så går det även fortare.

2. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, och låt det koka på låg värme. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast.

3. Låt koka ca 20-45 minuter tills det att smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.

5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.
6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart.
7. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

8. Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.

9. Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna. Jag brukar ställa upp pappersformarna på en upp-och-nervänd djup tallrik för att det ska bli lättare att hälla.

10. Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

11. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.

Lycka till och hoppas att det smakar!

Comments are Disabled