Lämna inte hunden i bilen!

Så här i sommartider kan man inte påminna nog många gånger om att hundar inte ska lämnas i varma bilar. Trots att det varje år skrivs om det här lämnas många hundar i varma bilar, och varje år dör också hundar till följd av detta. Hundar kan inte svettas som vi utan måste förlita sig på att flämta (hässja) för att kyla sig, men även för människor som kan svettas blir det snabbt olidligt varmt att sitta instängd i en bil som står i solen. Att veva ner rutorna några centimeter hjälper inte!

Även i skuggan kan det bli för varmt, så det gäller att hela tiden hålla koll så att man kan se till att hunden inte har för varmt, till exempel genom att parkera i skuggan, öppna ORDENTLIGT så att det fläktar, ställa in en vattenskål med friskt vatten och titta till hunden med jämna mellanrum. I många fall mår hunden bäst av att lämnas hemma, och går inte det (på grund av att hunden inte kan vara ensam eller att man ska vara borta för länge) får man helt enkelt göra saker i skift så att någon alltid kan stanna med hunden i bilen om man inte kan garantera att den har det tillräckligt svalt.

Här är en tabell som visar hur varmt det kan bli i bilen.

tabell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och här kommer några råd från Svenska Kennelklubben om saker att tänka på när det är varmt ute.

Tänk på:

  • att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst
  • att rasta ofta – och gärna vid en sjö så kan hunden svalka sig
  • att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig
  • att om du kör en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
  • att inte fylla bilen med så mycket bagage att lufttillförseln stryps bak till hunden
  • att aldrig binda hunden i stötfångaren, dragkroken eller liknande – det kan sluta mycket illa om man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!

Och om KLICKAR HÄR kan du se en film där några personer som ett experiment ser hur länge de kan hålla ut i en varm bil. En hund hade garanterat inte klarat sig så länge!

Comments are Disabled