Längtar du bort?

Många svenskar åker gärna till solen under den mörka årstiden, och det kan man visserligen förstå, men man får inte heller glömma bort alla de vackra omgivningar vi har här i Sverige. Vintern är trots allt en vacker årstid, och speciellt då på de ställen där det finns snö. I södra Sverige kan vintern vara en lång period av regn, slask och iskalla vindar, men man behöver inte åka till norraste Norrland för att hitta en riktig vinter. I mitten av Sverige, närmare bestämt i Dalarna, är det ofta snörika vintrar. Dessutom finns det väl knappast något som känns mer svenskt än Dalarna med sina dalahästar och falukorvar. Dessutom finns det en stor variation i landskapet med allt från historiska kulturarv till moderna städer och skidvänliga fjäll.

När det gäller att bo i Dalarna finns det också många möjligheter med hotell, bed and brekfasts, vandrarhem, campinganläggningar och privata stugor, och det finns boenden både centralt och på landet. Vill man exempelvis hitta hotell i Leksand kan man med fördel välja Green hotel i Tällberg, som är en by i norra delen av Leksands kommun. Hotellet ligger väldigt naturskönt med fin utsikt över Siljan, och dessutom finns där en konstsamling med verk av bland andra Anders Zorn, Carl Larsson och Picasso.

Kultur och historia finns det mycket av i Dalarna, och vill man se något riktigt spännande kan man ta sig en tur ner i Falu koppargruva som tillsammans med det industrihistoriska landskapet runt gruvan år 2001 togs upp på Unescos världsarvslista. Guidade visningar i gruvan erbjuds året runt, och där får man följa med på en spännande vandring bland mäktiga salar och vindlande gruvgångar till 67 meters djup och få en känsla av hur det var förr i tiden när gruvarbetarna dagligen riskerade sina liv för att bryta fram den ädla kopparmalmen. Det finns med andra ord mycket att se och göra i Dalarna, så överväg en resa inom Sverige nästa gång du längtar bort!

Comments are Disabled