Mammutträd – världens största organism

Vi satt och pratade kring frukostbordet imorse när ämnet fröer, odling och växter dök upp på tal. Det fick mig att tänka till lite, för sedan tidigare har jag läst i Dagens Nyheter om världens äldsta nu levande organism. Det är tydligen ett sjögräs som växer på botten av Medelhavet och som förökar sig genom kloning. Eftersom det är samma genetiskt identiska organism nu som för flera hundratusentals år sedan så kan man se det som världens äldsta organism (läs mer om det i DN här).

Men sen dök ämnet upp – vad är världens största organism? Att blåvalen är största djuret som någonsin levat visste jag redan. Den är ju faktiskt större än någon av dinosaurierna man funnit (som man annars kunde tro var större) och världens tveklöst största djur. Men organism? Nej, där får blåvalen stryk av en annan livsform, en livsform som kan bli över 3000 år gammal, nämligen Mammutträdet.

bil åker genom träd

Mammutträdet växer enbart i Sierra Nevada-bergen i USA och är världens största organism. Slagen i höjd bara av Redwood-trädet är den mycket tjockare vilket gör att dess volym klår Redwood med hästlängder! Läs mer om Mammutträdet på Wikipedia och se häftiga och mäktiga bilder på hur det såg ut förr i tiden när man högg ner och avverkade dessa jättar. Det skulle inte förvåna mig ifall man ibland kunde bygga en hel timmerstuga av bara ett träd.

Comments are Disabled