Många fördelar med ledbelysning

Nu har vi kommit till den punkt då det är dags att ta ställning till vilken ljuskälla vi ska välja, när den vanliga, gamla glödlampan inte längre säljs. I ganska många år har de flesta vanliga butiker nästan endast erbjudit lysrörslampan, eller lågenergilampan som den också kallas, som alternativ. Av den anledningen har många föredragit att köpa glödlampor så länge det funnits, eftersom lysrörslampor ofta ger ett tråkigt kallt ljus som inte passar in överallt. Dessutom dras dessa lampor fortfarande med en del problem med långsam uppstart och instabilt ljus.

Nu när ledlampor har kommit i många olika utföranden, och med olika färger på ljuset, däribland varmt vitt som uppfattas som behagligt av det mänskliga ögat, blir dessa en klar utmanare bland de nya typerna av belysning. Och med ledlampor får du också en mängd fördelar. Dels är det stora fördelar för miljön, men också för din egen ekonomi, och för ett stort användningsområde.

Några av de egenskaper som finns hos ledbelysning, som ger tekniken fördelar gentemot andra ljuskällor kan nämnas:

Lysdioder är extremt små och tunna, och kan därför användas på många ställen där det annars skulle vara svårt att ha belysning.

De har mycket lång livslängd.

De försvagas inte av att man tänder och släcker ofta, tvärtom ökar livslängden när de får många tändningar och släckningar.

Belysningen är lätt att driva och startar upp till full styrka direkt.

De kan ljusregleras enkelt, och utan flimmer, från 0 till 100%.

De innehåller inget kvicksilver eller andra farliga tungmetaller.

Man får enklare och säkrare installation, eftersom de kan drivas med lågvolt.

De ger också mycket energieffektiv belysning.

Påverkas inte negativt i kalla miljöer, utan kan till och med fungera bättre där det är kallt än i vanlig rumstemperatur. Detta gör dem till ett utmärkt alternativ för ljus i kylskåp till exempel.

Ledlampor är inte känsliga för stötar och vibrationer, och kan därför användas inom områden där andra ljuskällor inte fungerar.

Det finns alltså otaliga skäl att byta ut de gamla lamporna mot ledlampor, i de flesta miljöer man kan tänka sig. Med en livslängd på upp till 50 000 timmar kan du använda en och samma lampa i 13 år, om den lyser i genomsnitt 10 timmar per dygn. Dessutom drar denna lampa ca 80% mindre el än en traditionell glödlampa. Stora besparingar för miljö och ekonomi alltså. Ledlampor kan kanske tyckas vara dyra i inköp, men med tanke på alla dessa fördelar, och inte minst den långa livslängden, betalar sig lampan ändå mycket snabbt.

Comments are Disabled