Piffa upp ditt CV

Ett bra CV är en stor hjälp när det kommer till att söka jobb. Arbetsgivare får ofta mängder av ansökningar, och det gäller att sticka ut från mängden om man vill bli sedd. När det gäller sommarjobb är det bra att vara ute i god tid, och trots att det är långt till sommaren än håller många arbetsplatser nu på att planera inför semestern. Att börja titta på hur man kan förbättra sitt CV är ett bra första steg för den som vill vara beredd när det är dags för ansökningar. Här kommer några tips!

Ett CV ska vara lättöverskådligt. En arbetsgivare som får många ansökningar läser inte alla ordagrant, utan skumläser tills han eller hon finner något intressant. Därför måste CV:t vara tydligt så att rätt information når fram. Textstorleken får inte vara för liten, men inte heller för stor, och man bör skriva i ett vanligt typsnitt. Times New Roman storlek 12 är ett säkert val. Man bör dela upp CV:t i sin personliga profil, utbildningar samt anställningar och andra meriter.

Ett CV ska också ha ett personligt brev där man berättar om man varför man är intresserad av just den här tjänsten och vad man tror att man skulle kunna tillföra. Det personliga brevet ska vara max en A4, och man bör vara generös med styckeindelningar för att det ska vara lätt att läsa. Själva CV:t ska helst också vara en A4 – blir det längre får man försöka kapa onödig text och bara hålla sig till det som är viktigt och relevant. CV:t måste också vara uppdaterat och hållas aktuellt.

Det kan vara bra att vänta ett dygn innan man skickar iväg sitt CV. Då kan man läsa igenom det med nya ögon och se vad som ser bra ut och vad som inte gör det. Därför är det bra att vara ute i god tid när man skriver. Att skräddarsy innehållet kan vara en fördel, och man behöver inte ta med meriter som inte passar för den aktuella tjänsten om de inte har något annat värde. Kom också ihåg att man aldrig vinner något på att ljuga. Att piffa upp sitt CV betyder inte att man ska lägga till sådant som inte är sant, utan att man ska göra det bästa av det man har!

Comments are Disabled