Rent badvatten kräver rätt kemikalier

För att hålla spa- och poolvattnet kristallklart krävs rätt kemikalier. Precis som våra olika sjukdomar lindras med olika mediciner, kräver också vårt badvatten olika poolkemikalier för att bli så rent som möjligt.

När man har lagt ut mycket pengar på ett spa- eller poolbad vore det synd att inte kunna bada i rent vatten. Spa- eller poolfiltret får oftast bort den synliga smutsen, men den osynliga och farligare smutsen blir kvar. Denna smuts kan leda till att svampar och alger börjar gro, eller orsaka sjukdomar. Det finns en hel rad särskilda spakemikalier till spabadet, och poolkemikalier till poolvattnet, som har till funktion att rena och balansera badvattnet. Desinfektionsmedel, såsom klortabletter, och algbekämpningsmedel är exempel på sådana kemikalier.

Det finns olika typer av problem som kan drabba ditt badvatten. Ett par vanliga problem är exempelvis alger, grumligt vatten och beläggningar. För att komma till bukt med dessa problem krävs det att du inser vikten av att använda rätt spa- och poolkemikalier.

Det första du bör göra är att analysera badvattenvärdet i spa- eller poolbadet. Detta kan göras antingen med mätstickor eller med en digital mätare, exempelvis ColorQ Pro 7. Med en digital mätare kan du mäta badvattenvärdet exakt och därmed notera minsta avvikelse från de perfekta värdena. Om någonting i vattnet behöver åtgärdas vet du också vilka pool- eller spakemikalier du ska använda.

I dag finns det medel som gör vattnet klarare, till exempel Saniklar Clear Water och Saniklar Super Blue. Det finns också många varianter av antialgprodukter som bekämpar och bryter ned alger. Klortabletter är kanske det vanligaste medlet. Klor desificerar och dödar bakterier, alger och svampar. Andra användbara medel är sådana som avlägsnar metaller, såsom järn och koppar, från badvattnet. En sådan åtgärd kan till exempel behövas om vattnets totala hårdhet är för hög. Beroende på vad du har för problem med ditt badvatten, krävs olika metoder och olika kemikalier.

Comments are Disabled