Vad är en magiker?

Vad är en magiker egentligen? Handlar det om den där skäggige typen Dumbledore i Lord of the Rings, eller? Nej, det är helt enkelt ett annat ord för illusionist eller trollkarl. Kända svenska exempel där är Joe Labero och Carl-Einar Häckner. Det är ett ganska brett begrepp och innefattar allt från små kort-trick till gigantiska illusionsshower där flygplan ”försvinner” och liknande. Men det är viktigt att betona att magi inte behöver betyda stora shower och tillställningar där illusionisten i fråga är huvudattraktionen. Men det är inte vad många, eller till och med de flesta, illusionister sysslar med. Det är ungefär som inom musikbranschen: det går tio tusen strävande musiker på varje storstjärna.

Vad det innebär i praktiken är att många magiker försörjer sig på att uppträda på olika tillställningar, som företagsfester, som extra underhållning. Något som kryddar det hela och gör det little extra speciellt och minnesvärt. En fördel med magiker är att de behöver så otroligt lite för att ”förtrolla” en publik. Även om det i Las Vegas sätts upp enormt påkostade föreställningar med olika magiker, så är det mesta bara onödigt utanpåverk. En näsduk, ett mynt och en kortlek kan vara mer än tillräckligt för att utföra fascinerande trick. I grund och botten handlar magi om extrem fingerfärdighet (en anledning till att man aldrig ska spela kort med en professionell magiker).

I grund och botten är en magikers mål att med små och enkla medel göra saker som det sunda förnuftet säger oss är omöjliga. Eller rättare sagt: göra saker som ser omöjliga ut. De flesta av oss inser att det inte är på riktigt, att det finns något knep bakom. Inför en magiföreställning tror vi alltid att just vi, som är så smarta, kommer att se igenom det hela. Efteråt lämnar vi föreställningen helt förstummade. Hur gjorde hon egentligen?

Comments are Disabled