Vad gör ett snickeri bra?

För femtio år sedan trodde nog många att snickeri var ett utdöende hantverk. Men så blev det nu inte. På senare år har snickeri börjat komma tillbaka, och det är egentligen inte så svårt att förstå varför. Vi har tröttnat på plast, slit och släng och har återigen börjat uppskatta äkta hantverk. Då är frågan givetvis vad som utmärker ett bra snickeri? Det är kanske inte helt lätt att svara på. Speciellt inte om man är lekman, och knappt kan skilja mellan björk och furu. Och det är ju inte heller så att ett snickeri skyltar med att man kanske inte håller måttet (även om de flesta av dem faktiskt gör det).

För det första: Referenser. Ett bra snickeri har helt enkelt utfört många bra arbeten, och kan visa det. Att skaffa ett gott rykte tar tid, och kräver många år av gediget hantverkskunnande. Å andra sidan, så kan ett gott rykte snabbt förstöras, om snickeriet i fråga inte längre håller måttet. Så, kolla referenser, ju färskare desto bättre. Ett bra snickeri arbetar inte heller enbart i trä, även om det självklart är grunden. Sten, järn och andra material ska också vara en del av vad man kan.

Och så det kanske viktigaste. Ett kvalitetssnickeri arbetar inte enbart utifrån standardmallar. Man har det kunnande som krävs för att kunna jobba efter specialritningar. Allt för att du som kund ska få precis det du vill ha, och inte bara lite småtråkiga ”standardsnickeriprodukter”. Ett bra snickeri ska därför inte enbart kunna snickra. Man ska helst av allt också kunna ta fram kompletta lösningar. Har man inte en färdig produkt eller ritning som passar, så tar man helt enkelt fram en. Det är ju lite av det som är charmen med snickeri. Att det är hantverk, och inte massproducerat IKEA-trams.

Comments are Disabled