Saker att tänka på vid flytt

Hem / Flytt / Flyttips

Ska du flytta? Det finns otaliga saker att tänka på vid flytt – allt ska klaffa och inget får glömmas. En flytt är krävande – både i tid och energi. Gör det lite enklare för dig själv genom att använda dig av checklistan och ta del av några matnyttiga tips inför flytten.

Smarta tips inför flytt

Flytta smartare med dessa tips inför flytt!

1

Adressändring och eftersändning

Din nya adress måste anmälas hos Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Att adressändra hos Skatteverket är gratis och görs i deras tjänst ”Flyttanmälan”. Om du flyttar med barn behöver du även anmäla deras flytt. Flytten registreras på inflyttningsdagen eller senare.

Du kan också beställa eftersändning av post för att vara säker på att viktig post inte hamnar hos den som flyttar in på din tidigare adress. Detta gör du enklast på Adressandring.se där du också kan adressändra.

2

Teckna elavtal

Behöver du teckna ett nytt elavtal eller flytta ditt nuvarande? Om du väljer att teckna ett nytt behöver du veta den nya bostadens anläggnings-ID. Prata med hyresvärden eller bostadens tidigare ägare för att ta reda på vad det är.

Om du inte redan har ett elnätsavtal med den nätleverantör som äger elledningarna i området behöver du också teckna ett nytt elnätsavtal. Det krävs för att du ska få el till bostaden.

3

Teckna bredbandsavtal

Se till att det finns bredband i bostaden redan på inflyttningsdagen. Flytta med dig ditt nuvarande bredbandsavtal eller teckna ett nytt. Detta kan vara skönt att göra i god tid så att du kan få hem ditt nya modem i god tid, så att det snabbt och enkelt kan kopplas in redan under inflyttningsdagen.

4

Teckna hemförsäkring

Vid en flytt bör du alltid se över din hemförsäkring för att se till att ditt nya boende är tillräckligt försäkrat. Om du flyttar till en hyresrätt räcker det i regel med en vanlig hemförsäkring, men en bostadsrätt kräver också att du tecknar ett separat bostadsrättstillägg.

Hos vissa försäkringsbolag, bland annat WaterCircles, ingår bostadsrättstillägget i hemförsäkring. Ta reda på om du behöver teckna ett separat eller om det redan ingår. Om du flyttar till hus behöver du också teckna en villaförsäkring, alternativt en villahemförsäkring.

5

Renoveringsbehov

Innan flytten är det bra att se över eventuella renoveringsbehov. Finns det invändiga renoveringar som är nödvändiga att utföra innan inflyttning, eller som bör finnas med i en femårsplan?

Om du flyttar till villa bör du också se över tak, fönster och fasad. Finns det ett behov av takrenovering? Är fönstren täta? Behöver man ta bort gammalt kitt eller installera underhållsfria fönster? Om ni behöver hjälp av hantverkare för att utföra renovering är det en bra idé att boka i god tid – många hantverkare är ofta fullbokade.

6

Sophantering

Om du flyttar till villa behöver du teckna avtal för sophantering. Detta gör du på din kommuns hemsida. Hos Sveriges Kommuner och Regioner kan du enkelt hitta länken till just din kommuns hemsida. Därefter kan du söka efter ”sophantering”, ”sophämtning” eller ”avfallshantering” för att komma till rätt sida och beställa hämtning av dina hushållssopor.

7

Magasinering av möbler

Magasinering av möbler kan behövas om du flyttar till något mindre där dina möbler inte får plats eller om du har ett tillfälligt boende mellan dina två bostäder. I framför allt större städer är det vanligt att behöva magasinera möbler i samband med en flytt.

Till ett fast pris får du möjlighet att förvara dina ägodelar på ett lager för att slippa ta med dem till ditt tillfälliga boende – oavsett om det är ett hotell, din kompis soffa eller gästrummet hos en familjemedlem.

8

Boka flyttfirma

Flytten blir enklare om du väljer att boka en flyttfirma. Allt fler inser värdet i att låta någon annan sköta de tunga delarna för att flytten ska bli så smidig som möjligt. Att flytta tunga saker kräver att det utförs på rätt sätt för att inte ryggen ska överbelastas och ta skada.

Att anlita en flyttfirma innebär att du får tillgång till professionell utrustning och flytthjälpmedel som inte bara avlastar kroppen, utan också gör flytten smidigare och mer effektiv. Flyttfirmor använder sig av specialutrustning, såsom bärselar, pirror, och lyftverktyg, som gör det möjligt att hantera tunga och otympliga möbler på ett säkert och skonsamt sätt. Dessutom har de erfarenhet och kunskap om hur man bäst organiserar och packar för att minimera risken för skador på dina ägodelar. Genom att överlåta det tunga arbetet till professionella flyttare kan du spara tid och energi, vilket gör att du istället kan fokusera på att snabbt komma i ordning och trivas i ditt nya hem. En flytt är ofta krävande både fysiskt och mentalt, men med rätt hjälp kan den bli en smidigare och mer positiv upplevelse.

Anlita Montrab som flyttfirma som privatperson eller via företag och ta del av flera fördelar. Montrab är kända för sin moderna och flexibla service, vilket gör dem till en pålitlig partner för flytt, städ och förvaring i hela Sverige. De har erfarenhet och expertis inom hela flyttprocessen, från noggrann nedpackning av ägodelar till säker transport och uppackning. Dessutom erbjuder de magasineringstjänster, vilket är praktiskt för kunder som behöver tillfällig förvaring av sitt bohag. Denna kombination av tjänster underlättar en smidig och stressfri flytt, samtidigt som dina ägodelar hanteras med omsorg och professionalism.

9

Flyttpacka smart

Innan flytten kan det vara skönt att gå igenom dina ägodelar ordentligt för att rensa ut sådant som du inte längre använder. Sortera ut vad som ska skänkas och säljas, samt vad som är för slitet och som därför behöver slängas. Därefter blir det enklare att flyttpacka.

Fråga runt bland familj, vänner och kolleger för att låna flyttlådor. En flyttlåda håller i flera flyttar, och det är inte alltid nödvändigt att köpa nya. Undvik att packa för tungt då det kan skada både dig och kartongen. Lägg inte alla böcker eller allt porslin i en och samma låda, utan fyll upp med andra, lättare saker också såsom handdukar och soffkuddar. När du tar hjälp av en flyttfirma brukar de kunna tillhandahålla flyttkartonger och ibland även nedpackning.

Slå in ömtåliga saker i tidningspapper och märk upp kartongerna tydligt så att du enkelt kan se vad som finns i lådan samt vilket rum det tillhör. Det hjälper även flyttfirman eller den flytthjälp du använder att avgöra vilket rum olika lådor ska ställas i.

10

Flyttstädning

Efter flytten behöver din tidigare bostad städas ur grundligt så att den är ren för den eller de som kommer att bo i bostaden efter dig. Du kan antingen göra det själv, eller boka en städfirma som kan utföra flyttstäd åt dig. Det är lätt att glömma bort områden som inte städas så ofta, och det är framför allt där som en ordentlig genomgång kan behövas lite extra. Hör med din flyttfirma om de också erbjuder flyttstädning.

Du kan också välja att dra på dig skurhandskarna och spara in några slantar på att istället sköta städningen själv. Om du flyttar från en mindre bostad behöver det inte ta så lång tid. Se då till att använda dig av en bra checklista för flyttstäd så att inget glöms bort och du istället blir skyldig att stå för kostnaden som den nya boende har dragit på sig för att åtgärda de delar som du har missat.

11

På flyttdagen

En flytt är påfrestande. Se därför till att vara utvilad och grunda med en ordentlig frukost. Planera in måltider under dagen, och se till att ha snabb energi nära till hands. Välj oömma och slitstarka kläder.

Om du ska bära mycket kan det vara skönt att ha på sig ett par rejäla arbetshandskar för att skydda händerna. Packa också ner toalettpapper, tvål, vattenflaskor, glödlampor, necessär och annat som känns nödvändigt att ha nära till hands under dagen i en separat väska.